Хранене

Популярността на Немското овчарско куче може да се обясни с нейната универсалност. Тя е порода която може да се използва както с работна, спортна, охранителна цел така и просто в ролята на добър приятел. Лесно се приспособява към всякакви условия. Немската овчарка е много издръжлива, но и не по малко нуждаеща се от правилно хранене. Тя е работно куче с високо енергийно ниво и огромен апетит. За да се предотврати затлъстяването и да се избегнат някои наследствени здравословни проблеми, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества, както и да включва витамини и минерали.

ПЕРИОД НА РАСТЕЖ
Това е периодът на първите 15 – 18месеца. През този си период кученцето Немска овчарка увеличава първоначалното си тегло до 80 пъти. Пикът на натрупването на маса е четвъртия месец. В идеалният вариант шестмесечното куче не би трябвало да тежи повече от 60% от теглото на възрастен екземпляр. Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързия растеж, което пък от своя страна води до неправилното формиране, както на ставите така и на костите. Особенно се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.
За хармоничното развитие на кученцето, е необходимо да намалим калоричността на храната, за сметка на пониниженото съдържание на мазнини, което пък от своя страна ще ни позволи да не намалим твърде много обема на дневната дажба. По този начин нивото на протеина остава достатъчно високо. Към настоящият момент е доказано, че излишъка на протеини не оказва негативно влияние при формирането на скелета.
Минералните добавки с високо съдържание на калций не са препоръчителни поради фактът, че излишъка на калций, при малките от едрите породи, води до нарушеното костно формиране: 2-3 чаени лъжички калциев карбонат добавени ежедневно към добре балансирана храна, могат да доведат до тежки необратими последствия.

ВЪЗРАСТНО КУЧЕ
Енергийните потребности на немската овчарка са достатъчно големи, като се има в предвид нейната подвижност и размери.Тези потребности рязко се различават в зависимост от условията и начинът на живот. Именно за това количеството храна на кучето трябва да е съобразено с тези фактори.
За да получи необходимите и калории, и да не претовари своя стомах, на овчарката и е необходима храна с висока степен (повече от 85%) усвояемост. За да се намали еднократният обем на дневната дажба, се препоръчва разделянето й на две части.
Трябва да се знае, че съотношението на теглото на стомашно чревния тракт спрямо общото тегло при възрастно НОК, е почти два пъти по малко от това при дребните породи кучета. Стомахът може значително да променя своя обем: от 0.5л. в спокойно състояние до 7 литра след хранене. Тази му особеност, често води до т.нар.превъртане на стомаха, което често е с фатален край. Това “заболяване” се среща при немските овчарки четири пъти по често в сравнение с другите породи. Известно е, че рискът от превъртане на стомаха, се увеличава с възрастта, влияние оказва и теглото на кучето. Като предпазна мярка е препоръчително, кучето да не се храни твърде бързо.

ПЕРИОД НА СТАРЕЕНЕ
Немската овчарка рядко доживява до 12 години. Затова започвайки от шестата година, храненето трябва да е съобразено с процесите на стареене, което в последствие би предотвратило редица проблеми. В тази възраст клетките на организма все по често са подложени на разрушителното въздействие на свободните радикали. Действието на тези агресивни молекули, се явява част от процеса на стареене. За да избегнем преждевременото стареене и да неутрализираме свободните радикали, е желателно храната да е с повишено съдържание на витамините “Е” и “С” , които сами по себе си са природни антиоксиданти.
Първи признаци на стареенето често се явяват измененията в поведението на кучето. Понижената физическа активност води до спад в динамиката на стомашно чревния тракт. При повечето кучета в тази възрастова група се наблюдава намаление на апетита. Поради тази причина, е необходимо да се подбере високо усвояема качествена храна с всички необходими вещества: протеини, мазнини, витамини и микроелементи.
КОЖАТА на немската овчарка се характеризира с активна секреция на мастните жлези. Често се появяват люспички, които понякога водят до сериозни кожни заболявания. С напредването на възрастта, този проблем следва тенденция на усложнения. За да се поддържа козината в добро състояние, храната трябва да съдържа основните киселини, които обикновено се синтезират в организма на кучето. Предпочитан източник се явява соевото масло. През този период постепенно се влошават филтрационите способности на бъбреците и често се проявяват клиничните им признаци. Количеството на протеините в храната не е свързано с появата на бъбречната недостатъчност. Напротив, храна богата на протеини, може да окаже благоприятен ефект върху здравето и продължителноста на живот на стареещото куче. До момента на проявяването на клиничните признаци на бъбречната недостатъчност, не е необходимо да се преминава на облекчен режим на хранене. С цел да се забави влошаването дейноста на бъбреците, е необходимо започвайки от шестата година на кучето, постепенно да се намалява количеството на фосфора в храната.