Първи дни вкъщи

Щом откриете своята идеална немска овчарка, може да започнете следващата вълнуваща фаза от живота на вашето кученце. За безопасността му и ваше собствено спокойствие, ще трябва да обезопасите къщата и двора си, за да предотвратите инциденти, които могат да се окажат опасни и дори фатални за ващия любимец. Ще трябва да купите и “гардероб” за вашето кученце, или иначе казано – всички онези необходими неща и кучешки принадлежности.

    Пазаруването за кученцето е доста забавно, но може да на тежи на портфейла ви. Кучешките аксесоари, особено тези, които не са от първа необходимост, често са твърде симпатични, за да им се устои и могат лесно да съкратят бюджета ви (а и да счупят зъбите на вашето кученце!). Започнете само с най-основните и нужни неща и запазете кучешките лакомства за по-късно.

КУПИЧКИ ЗА ХРАНА И ВОДА

Ще имате нужда от две различни купички за сервиране, едната за храна, а другата за вода. Най-добри са тези от неръждаема стомана, тъй като кученцето не може да ги дъвче и лесно се почистват.

ХРАНА ЗА КУЧЕНЦЕТО

Вашата немска овчарка трябва да се храни с качествена храна, подходяща за възрастта и породата й. Повечето качествени кучешки храни днес се разработват в зависимост от различните хранителни нужди на малките, средните и едрите (каквато е вашата немска овчарка) породи по време на различните стадии на техния живот. През първата година започнете с храна, предназначена за подрастващи кученца от едри породи. След това може да преминете на храна за възрастни кучета от едри породи.

  Ранното развитие на вашата немска овчарка, както и по-нататъшното й здраве ще бъдат подпомогнати от диета с висококачествена храна за кученца и възрастни кучета, която осигурява пълноценно, балансирано хранене, способстващо добрия растеж и по-късната перфектна кондиция. Попитайте своя ветеринарен лекар или в зоомагазин за квалифицирани препоръки, преди да купите храната за своята немска овчарка.

КАИШКИ И ИДЕНТИФИКАЦИОННИ ТАБЕЛКИ

Вашето кученце би трябвало да има удължаваща се каишка, която да отпускате постепенно с растежа му. Леките пластмасови разширяващи се каишки са най-

подходящи както за малките кученца, така и за вече порасналите кучета. Сложете каишката на вашата овчарка веднага щом я доведете у дома, за да може да свикне с нея. На идентификационната табелка трябва да бъдат изписани телефонният ви номер, името и адресът ви, но не и името на кучето, за да не може някой непознат да го повика. Има собственици, които включват и уточнение, че кучето има нужда от медикаменти. Правят го с надеждата, че така кучето може да им бъде върнато по-бързо, ако бъде откраднато. Днес дори кучешките каишки стават високотехнологични. Някои се продават заедно с проследяващо устройство. Най-модерните идентификационни пособия за домашни любимци използват глобална позиционираща система (GPS) и се прикрепят към каишката или табелката. Когато вашето куче напусне програмирания домашен периметър, устройството изпраща съобщение директно на телефона ви или на електронната ви поща.

КАИШКИ

За сигурността на вашето кученце и за ваше собствено удобство, то трябва да има поне две различни каишки.

Тясна, дълга метър и осемдесет каишка е най-подходяща за разходки, за игри и други курсове, както и уроците за ходене на повод.

   Другият тип е “разтегателна” каишка. Тя се удължава и се развива от голяма дръжка; развива се и се навива чрез натискането на бутон. Това е идеалната каишка за упражнения на малки и възрастни кучета и би трябвало всяка немска овчарка да разполага с такава. Разтегателните каишки се продават в най-различни дължини (от 2, до 7,5 метра) и с различна сила, в зависимост от вида и породaта на кучето. По-дългите са по-подходящи, тъй като позволяват на кучето ви да тича наоколо и да души из околността. Те са специално предназначени за упражнения в неоградени местности и пътуване.

ПОСТЕЛКА

Кучешките постелки са най-разнообразни. Те варират от евтини до елегантни и луксозни. Но най-добре не се впускайте още сега в такава покупка. По-добре да отложите луксозната постелка за по-късно, когато вашата овчарка ще е по-голяма и не така склонна да я разръфа или да прави локвички по нея.

БЕБЕШКИ КОШАРИ

Това е важна покупка за обучението и безопасността на кученцето. Кошарката ще е мястото, където ще можете да покажете на кученцето, къде трябва да стои и в него то ще се чувства в безопасност. Те биват няколко разновидности: от тел, от текстилна мрежа и no-познатите пластмасови клетки, които се използват в самолетите. Телените или тези от текстилна мрежа имат най-добра вентилация и се отварят подобно на куфарче. Платнените клетки могат да бъдат малко опасни за ваше то малко кученце, което обича да рови и дъвче.

  Каквото и да изберете, купете клетка за голямо куче, около 60-65 сантиметра широка и към 75 сантиметра висока, а не за малко кученце; вашата малка немска овчарка скоро ще порасне и голямата клетка ще й е по мярка. Може да купите клетка от повечето магазини за домашни любимци, а също и по каталог за стоки за домашни животни.

  Поставената на подходящо място бебешка кошарка ще предпази къщата ви от нежелани кучешки пакости, ще ви осигури спокойствие и безопасността на вашия любимец. Най-добре е да ограничите кучето в стая или пространство без килим, в близост до външната врата, която то ще използва за своите излизания навън. Изолирано на сигурно място, където не може да всява безпорядък или да руши, кученцето скоро ще свикне да се държи подобаващо в къщата и да дъвче само предназначените за това играчки, а не античните ви мебели и само ще си спести неприятни инциденти.

  Но това, че кученцето е зад преграда, не означава, че не трябва да бъде наглеждано. Немските овчарки лесно се отегчават и се случва да прогризат врати и стени, ако нямат с какво да се занимават. Ако се налага да оставите кученцето си само, затворете го в клетката.

ПОСОБИЯ ЗА РАЗРЕСВАНЕ

Основното ви пособие за разресване трябва да бъде четка с мека четина; тя е подходяща за тази ранна възраст. По-късно ще ви трябва по-твърда четка за ежедневно разресване, метален гребен, наречен гребен за хрътки,

който е широк и с гъсти зъби, ръкавица за разресване и гребен за премахване на излишната козина, последните две са идеални за периодите на обилна смяна на козината. Непременно попитайте развъдчика да ви препоръча подходящи пособия за разресване.

   Привикнете кученцето отрано към разресването, като използвате мека четка, за да се научи да харесва този процес. Това е начин то да привикне и към допира с ръце, което ще ви бъде особено полезно, когато ви се наложи да почистите зъбите, ушите му и да подрежете ноктите.