Избор на кученце

Порода, като Немската овчарка, която има толкова много умения, изисква собстВеник, които ги притежаВа в не по-малка степен и може да отдели време, енергия и усилия за развиването на потенциала на своето куче.

Немската овчарка е подходяща за семейство, което е готово да направи своето куче истинска част от живота си. Тя се привързва силно и е много предана към своите близки.

Интелигентното куче има нужда от много умствена и физическа стимулация, за да не се отегчи и да започне да се държи разрушително.

Немските овчарки са прекрасни компаньони за хората, които биха били подходящи за тях, но бъдещите им собственици първо трябва да преценят всички “за” и “против”.

Доброто кученце от порода Немска овчарка е точно толкова добро, колкото е и онзи, който го е произвел. Здравето и стабилността са важни за всички породи кучета, особено за по-едрите, мощни и безстрашни животни, каквито са немските овчарки. Каквато и да е причината да искате да имате немска овчарка – за да ви бъде компаньон, да я водите по изложби, състезания или за работа – вие желаете здраво куче с добър нрав и типичните за породата инстинкти. Иначе защо изобщо ще искате да вземате немска овчарка. Но това може да отнеме време. Едно добро кученце, обаче (и съответно здраво възрастно куче) си струва малко повече усилия.

    Търсенето на подходящо кученце може да се окаже истинско изпитание за вашите нерви, търпение и добра воля. Всички кученца изглеждат очарователно и е лесно да си изгубите ума още по първото сладко кутре, което видите, но немската овчарка от лошо качество ще има здравни и поведенчески проблеми, които могат да изпразнят джоба ви и да разбият сърцето ви. Затова се подгответе добре, преди да посетите тези неустоими, пухкави мъници. Въоръжете се със списък от въпроси, които да зададете на клуба или производителя. После оставете портфейла си и децата у дома, за да

не се изкушавате да вземете веднага кученце, преди да сте имали шанса добре да помислите.

Как да открием подходящото кученце?

Решението ви да се сдобиете с немска овчарка е само първата стъпка по дългия и вълнуващ път на съжителството с куче.

Като за начало задължително се обърнете към националния или местен клуб на породата. Там ще ви дадат безценна информация къде в момента има подходящи котила както и ще ви свържат със самите собственици и развъдници. Може да се наложи да пътувате, за да посетите няколко котила, което си струва усилията. Добрите немски овчарки рядко се намират точно зад ъгъла.

    Посещението на котилото включва много повече от гушкане и целуване на кученцата. То прилича по-скоро на последния етап на интервю за работа, което вие провеждате. Когато търсите нов член за вашето семейството, вие проверявате кандидатите, кученцата и техните родители, развъдчика и жизнената среда, в която са развъдени малките.

   Къде и как растат новородените кученца също е жизненоважно за тяхното ранно развитие и порастването им като уверени и общителни животни. Котилото трябва да се държи на затворено, в къщата или някоя закрита пристройка, но не изолирано в мазето, гараж или във външна кучешка колибка. Малцина много опитни развъдчици имат отделни съоръжения за малките кученца и веднага ще разберете, че сте попаднали на един от тези изключителни хора, когато видите окачените по стените на помещението сини панделки и стотици отличия.

  Без значение дали са отгледани в кухнята или в специална постройка, всички немски овчарки се нуждаят от всекидневен контакт с хора и трябва да растат в тяхното обкръжение.

  Колкото повече е изложено малкото кученце на гледките и звуците от живота в къщата между третата до четвъртата, дори седмата му седмица, толкова по-лесно ще се приспособи то към бъдещото си човешко семейство.

  По време на посещението огледайте внимателно кученцата, както и тяхната жизнена среда – дали са достатъчно чисти, има ли някакви признаци на заболяване или влошено здраве. Кученцата би трябвало да бъдат относително чисти (доколкото е възможно това от постоянните “кучешки купчинки”, които произвеждат). Трябва да изглеждат енергични, с ясни очи и будно изражение. Здравите кученца са чисти, с дебела козина, добре сложени, с добра мускулатура, без подкожна мазнина и издути коремчета. Прегледайте ги за корички по носа и очите или пък някакво изтечение на воднист секрет от носа, очите или ушите. Внимавайте за кашлица, хрема или хрипове. Уверете се, че нямат воднисти или кървави изпражнения.

   Посетете и бащата и майката, ако това е възможно. В много случаи бащата не е в същата сграда, но собственика на майката би трябвало да може да ви покаже снимки, родословното му дърво и резюме на характеристиките и постиженията му. Някои овчарки са донякъде резервирани към непознати, но не би трябвало да продължават да се дърпат, след като покажете добрите си намерения. Нормално е някои от майките да се опитват да защитават децата си, но прекалената агресивност е неприемлива. Темпераментът е наследствена черта и ако единият или и двамата родители са агресивни или пък твърде срамежливи, много е вероятно някое от кученцата да е наследило тези характеристики.

   От друга страна, напълно естествено е току-що родилата майка да има донякъде оредяла козина или да е поотслабнала след неколкоседмичното кърмене на гладните кученца. Така или иначе има голяма разлика между нормалния следродилен вид и признаците на лошо здраве или занемаряване.

   Забележете как се държат кученцата със своите братчета и сестричета и въобще с всичко заобикалящо ги, особено реакцията им към хората. Те трябва да са активни и дружелюбни. В повечето котила на немски овчарки някои от кученцата ще са по-отзивчиви от другите, но дори и едно кротко кученце, ако е добре социализирано, не би трябвало да се държи срамежливо или плашливо, нито пък да тpeпepи от приятелски глас или протегната ръка.

   Развъдчикът трябва откровено да обясни различията в характера на всяко от кученцата. Въпреки че много развъдчици правят своеобразни тестове за темперамента на малките, те освен това прекарват и доста време с тях,

като ги гушкат, чистят и до този момент вече са наясно дори с нюансите в индивидуалността на всяко кученце. Наблюденията на развъдчика са ценна помощ при избора на кученце от породата Немска овчарка, което би било най-подходящо за вас и вашия начин на живот.

  Кажете на развъдчика, ако възнамерявате да участвате с кученцето в изложби, други състезания. Едни кученца ще покажат повече заложби за някои цели от други, развъдчикът може да ви помогне да изберете най-подходящото за вашите дългосрочни планове.

  Мъжко куче ли предпочитате, или женско? Какво би било подходящо за вас? Кучетата и от двата пола са обичливи и предани, а различията се дължат по-скоро на индивидуалния характер, отколкото на пола. Възрастната мъжка немска овчарка е, по принцип, около 5-6 см по-висока и почти 9 килограма по-тежка от женската, и поради това ще изглежда по-мощна и впечатляваща. Женската, обременена от периодичните периоди на разгонване, може да бъде малко пo-подтисната по време на хормоналните пикове, особено ако не е кастрирана. Необучен мъжкар също може да стане твърде властен с хората и с други кучета.

Необходимо е солидно обучение по подчинение и за двата пола, ако искате вашето куче да ви уважава като водач на глутницата.

   При мъжките кученца и двата тестиса трябва да са се спуснали в скротума. Некастрираните мъжки може да проявят териториално чувство, особено по отношение на други мъжки кучета. От друга страна, ако кастрирате вашата немска овчарка, това ще спомогне за по-уравновесеното й поведение и ще елиминира повечето от различията, произтичащи от пола. А и вашето куче така ще живее по-дълго.

  На седемседмична възраст кученцата би трябвало да са минали поне едно обезпаразитяване и да им е сложена първата ваксина, както и да имат ветеринарни сертификати, удостоверяващи доброто им здраве по време на прегледа. Някои лекари смятат, че отделните ваксинации са по-добър вариант, защото така се избягват негативните реакции, предизвиквани от комбинираните ваксини. Питайте ветеринарния лекар за неговите препоръки.

   Собственикът на майката би трябвало да ви осведоми с какво е хранено кученцето, по кое време и в какви количества. Някои от тях ще ви изпратят с малък запас от кучешка храна, която да смесите с вашата за първите няколко дни, за да може, ако решите, да променяте храната постепенно. Повечето развъдчици дават на своите клиенти и пакети “за вкъщи”, в които има копие от здравния сертификат, родословието и регистрационните документи, както и копия от здравните сертификати на родителите и от договора за продажба, ако бъде сключен такъв. Изпращат ви и доста допълнителна литература за породата и как най-правилно да се отглежда една немска овчарка.

  Отдадените на работата си развъдчици знаят, че колкото no-осведомени сте, толкова по-добър живот очаква тяхната скъпоценна невръстна немска овчарка. Вашата цел би трябвало да бъде да откриете кученце от такъв човек.