Домашни грижи за вашата немска овчарка

Тъй като вие ще сте онзи, който ще полага грижи за вашето кученце, ще трябва непрестанно да наблюдавате състоянието му.

Много е важно да следите теглото му. Ветеринарните лекари твърдят, че повече от половината кучета, които виждат са с наднормено тегло и тази пълнота ще струва две или три години от живота на кучето, тъй като тя натоварва сърцето и ставите. Очевидното послание тук е: по-слабите са по-здрави. За да определите дали вашата немска овчарка е с нормално тегло, ще трябва да можете да усетите ребрата й под тънък мускулен слой, когато съвсем леко притиснете с пръсти гръдния й кош. Когато гледате кучето отгоре, ще трябва да виждате добре очертана талия; а когато го гледате отстрани, ще трябва да има ясно изразена извивка в коремната област.

   Записвайте си теглото му при ежегодните посещения при ветеринарния лекар. А ако е качило няколко килограма? Тогава вашия лекар ще промени неговия хранителен режим регулирайки дажбите и вида храна.

  Наднорменото тегло е по-опасно за старите кучета с вече износени стави. Възрастните немски овчарки, които вече не се движат много, бързо ще излязат от форма. Ходенето и тичането (което е по-бавничко за старите момчета) си остава най-доброто средство за поддържане на доброто здраве. Нагодете упражненията така, че да подхождат на възрастта и физическата кондиция на кучето.

  Ежеседмичното почистване би трябвало да включва и проверка на тялото за бучки (кисти, брадавици или мастни образувания), червени петна или други кожни проблеми или пък нарушения при окосмяването. Макар повечето от безобидните кожни бучици да са обичайни при по-възрастните кучета, много други могат да са злокачествени и би трябвало ветеринарният лекар да прегледа всяка такава аномалия. Черни, подобни на бенки петна или израстъци, по която и да е част на тялото изискват незабавен преглед.

  Бъдете нащрек за появата на суха кожа, за люспи и изтъняване на козината, за всички признаци на възможно хормонално заболяване. Проверете за бълхи.

  Зрението на вашата немска може да се влоши с възрастта. Синкавите сенки на очите са обичайни при старите кучета и не пречат на зрението, но винаги проверявайте заедно с вашия лекар за всякакви промени в очите, за да разберете дали те означават нещо безобидно или са истински проблем.    А как стои въпросът с другия край на вашата немска овчарка? Опитва ли се да хапе задницата си, или бяга и я търка в килима? Това са признаци за възпалени анални жлези. Нужно е незабавно да ги прегледа ветеринарен лекар (това не е работа за аматъори). Трябва да се правят периодични профилактични изследвания на изпражненията, за да се провери за чревни паразити, като анкилостома и кръгли червеи, които причиняват загуба на тегло и апетит, влошаване състоянието на козината и всякакви чревни проблеми, като могат и да влошат имунитета на вашето куче и да го направят податливо към други болести. Идете при ветеринарния лекар, ако се появят някои от тези проблеми. Тенията е често срещан паразит, който се пренася от бълхите и изглежда като оризови движещи се зрънца в изпражненията