IGP/Международен изпит за работно куче

Германците го наричат “hundesport” или в превод кучешки спорт. В продължение на поколения, хора от цял свят са привлечени от уникалната идея за участие в активен спорт с куче. IGP (Internationale Gebrauchshund Pruefung) или в превод Международен изпит за работно куче, познат в миналото като IPO, VPG или Schutzhund, предлага това по начин, който не може никой друг спорт. Той се провежда на открито. Изпитва физиката и ума. Изискванията са големи, но спортът предлага конкуренция и нови приятелства. Накратко, всички спортни занимания трябва да бъдат: добро упражнение, забавление и награди.

IGP e създаден в началото на този век, като тест за работещите кучета. Първоначалната му цел е да определи, кои кучета могат да се използват за развъждане и имат истинска работоспособност. Използването на кучета като полицейски, гранични патрули, кучета необходими на митницата или в армията, налага съществуването на сложни тестове и обучения, за да се продължи развъждането на кучета с най-висока работоспособност и да отстранят неподходящите от генетичния фонд. С развитието на тези тестове, все повече хора започват да участват само заради удоволствието да видят дали кучета им могат да бъдат обучени толкова ефективно, колкото тези „професионални кучета“. Сега, много десетилетия след въвеждането на първите официални правила за IGP, той се превръща в спорт, в който участват десетки хиляди хора.

IGP се състои от 3 основни компонента:

  • Следа – изисква кучето да следи стъпките върху смесен терен, да променя посоката и да показва абсолютната точност и ангажираност за намиране на следата. То трябва също да намери изпуснати предмети и да посочи местоположението им на водача. В същото време това е тест, който тества увереността на е кучето и колко добре работи пред водача си. По време на следа кучето не може да търси помощ! Изискванията са кучето да идентифицира различните предмети. Намери ли кучето предмета, без влияние на водача то трябва убедително да го посочи. Посочването на предмета може да стане “лежешком”, в седнало или стоящо положение. Това със сигурност е най-спокойната част от IGP.
  • Послушание – тества се интелигентността на кучето. Изпитва се желанието за работа, изпълнението на команди като “седни”, “легни”, свободно следване, носене на предмет от равна повърхност и със скок над препятствие. Изпитва се способността на кучето да работи под стрес (минаване през тълпа от хора и изстрели от пистолет)
  • Защита – това е най-неразбраната част от широката общественост. Най-важният момент, който трябва да се разбере, когато гледате рутинна защита, е връзката между кучето и водача. По време на теста има “фигурант” облечен със защитен екип или носещ ръкав за хапане. Кучето никога не трябва да ухапе “фигуранта”, освен ако то или водачът не бъдат атакувани. След това трябва да атакува напълно и без колебание. Кучето трябва да спре да хапе по команда на водача и да пази “фигуранта” без допълнителна агресия. Кучето трябва да е уверено и психически стабилно, и под абсолютен контрол от страна на водача, за да се справи с тази задача.

IGP e достатъчно труден, всички компоненти се минават за един ден Тези изпитания се провеждат от местните клубове. Всяко куче се съди по сложна система от точки, която след това определя победителя от изпитването. Важно е да се спомене, че темпераментът е много важен аспект на всички нива. Множество неща са интегрирани в тестовете за оценка на темперамента на кучето. Ако кучето се провали на тези компоненти – като покаже страх, нервност, изключителна агресия, реакция на звуци, слаби нерви и др, то няма да може да премине теста.

Когато едно куче успешно завърши първия опит, то получава титлата BH. BH изпробва общия ви контрол в частта Послушание – тест за послушание и сигурност насред трафик. Ако успешно премине тази фаза, тогава може да напредне до IGP1, IGP2 и в крайна сметка IGP3. Всяко ниво изисква все по-големи изисквания към кучето и обучение във всичките три области. Всеки IGP ентусиаст ще ви каже, че висококачественото IGP3 куче е крайното работно куче: едно на хиляда от всички работещи кучета.