Tyxo.bg counter Форум за любителите на немското овчарско куче • Виж темата - Гонене и хапане на опашката при кучето

Гонене и хапане на опашката при кучето

Аватар
Site Admin
Мнения: 785
Регистриран на: Нед Мар 16, 2008 3:08 pm
Местоположение: София
МнениеПубликувано на: Нед Мар 31, 2013 9:55 pm
Източник: http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=218&t=12888

Когато кучето си гони опашката-медицински или поведенчески проблем?


Може би ви се струва забавно,когато кучето се върти в кръг и си гони опашката.Но това е признак за сериозен проблем със здравето.Кучетата могат да тичат след опашките си по няколко причини.
Ако кучето до сега не е имало навика да си гони опашката,да я гризе, огледайте внимателно самата опашка и ануса.Ако на външен вид всичко е наред с опашката, заведете кучето на лекар, защото сърбежа в аналната област може да е предизвикан от наличието на глисти или възпаление на перинеалните жлези. Стопаните не могат да ги почистят сами,за това е желателно да заведете кучето в клиника,за да ги почисти лекар и да назначи лечение ако е необходимо.
Препаратите против паразити трябва да се дават редовно.

Ако кученцето е било с купирана опашка,операцията може да е несполучлива. Ако е останал фрагмент от прешлена или недостатъчно мускулна и съдинителна тъкан, може да се травмират прилежащите тъкани отвътре и да предизвикват желание в кучето да изгризе или ближе опашката си. В такъв случай кучето трябва да се заведе на лекар и да се реши проблема хирургично.

В случаи на травма е възможно нарушение на инервацията на периферните нерви на опашката.В такъв случай кучето също демонстрира проблемно поведение.

Ако нарушението на координацията на движение е внезапно,може да се подозира вестибуларен синдром.Ако при куче с нарушена координация се наблюдава влошаване на общото състояние, умора,диария,повръщане, трябва да се тества за чернодробно заболяване. Също така нарушение на координацията е възможно при глекимия, тези изследвания са особено актуални за кучета от малките породи.

В допълнение към описаните медицински проблеми има състояния,които могат да предизвикат стереотипно поведение. Стопаните често си мислят, че подобно поведение е причинено от скука,и на кучето трябва да му се отдели повече внимание.Ако проблема не премине,значи е друго.Кучетата са социални животни и за съжаление понякога не им отделяме достатъчно внимание. Като частен случай радостта на кучето,когато му обръщаме внимание е въртенето в кръг.При игнориране на подобно поведение от една страна и внимание от друга ,когато кучето е спокойно, поведението затихва. Забележете че тези причини се срещат много рядко.

Често гоненето на опашката се наблюдава при кучета с повишено ниво на тревожност. Такива кучета освен стереотипните действия могат да ходят до тоалетна вътре в дома, когато останат сами: да вият, лаят, рушат жилището. В състояние на тревога животното може да получи учестено дишане, разширени зеници, повишено слюноотделяне, дръпнати назад уши,кучето се мята напред-назад или търси място да се скрие, да избяга.
Тревожността може да бъде предизвикана от различни причини и всеки стимул да ги задейства.

При страх от силни звуци също може да се забележи тичане в кръг.Проблемно поведение може да има и в следните ситуации: звънеца на вратата ще предизвика лай. Ако има дете в къщата и родителите се скарат на кучето да мълчи, в бъдеще проблемното поведение ще бъде звъненето, след което кучето няма да лае, а ще започне да се върти, в този случай се наблюдава ектопична активност.

Когато кучето си хваща опашката и тича в кръг, прекалено много я ближе, хапе несъществуващи бълхи, смуче си лапите,козината,поглъща неподходящи предмети, има копрофагия,непредсказуема агресия- не са вредни навици на домашния ви любимец, а невротично състояние, към което трябва да се отнесете сериозно.

Физическото ограничаване на активността не води до успех. Можете да премахнете самото действие, но не и желанието за извършването му.Освен това невъзможността да извърши стереотипно действие ще повиши нивото на тревога.
По-ефективно е да разберете какво провокира кучето и да приберете провокиращите фактори.Научете животното на конктретно поведение, научете го на ново движение, което ще бъде приемливо както за него,така и за вас.Подавайте командите в началото в отсъствието на провокиращите фактори,след това въведете и тях постепенно.
Ако въпреки всичко кучето започне да се държи нежелателно отново, върнете се малко назад в обучението и продължете напред.Не забравяйте да го хвалите и да давате лакомства ако се държи спокойно.Провеждайте заниманията преди хранене,за да заместите неприятниите асоциации с приятни.Честотата на упражненията и прехода към следващия етап са индивидуални в зависимост от изразеното нежелателно действие.Процеса на обучение може да продължи и по-дълго.

Паралелно с обучението за намаляване на тревогата използвайте лекарствени средства назначени от лекар.

Защо кучето си гризе опашката?

Понякога стопаните се сблъскват със странното поведение на кучето:без видими причини гризе опашката си,често до кръв.Ако "борбата с опашката" за кученцето е обичайно развлечение,при възрастното куче това не е нормално-особено,ако кучето си хапе опашката,без да играе,а все едно,че му пречи.

Не трябва да изключвате възможността от попадане на акари,за това внимателно проверете.Също така кучетата си хапят опашката,когато имат бълхи.Повишеното количество бълхи може да се види при оглед: техните "любими"места е зоната около опашката,корема и зад врата.
Използвайте подходящи препарати,обработете не само животното,но и неговата колибка,постелка,пода в помещението.

За да се изясни защо кучето си хапе опашката,заведете го на лекар.
Причината може да бъде травма:от болка кучето е агресивно и може да се опита да се "защити" от опашката,която му се струва,че атакува животното и причинява болка.
В такъв случай има смисъл да се направи рентген на опашката.

Още една възможна причина е сърбеж,възникнал поради неправилно хранене.
Некачествените,евтини храни могат да причинят подобна реакция при някои кучета.Също така може да възникне в резултат на смесване на сухите храни с домашна храна.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=645
http://www.8lap.ru/section/zdorove/3597/
превод:meri


Защо кучетата си гонят опашките

Всички сме били свидетели на определен тип поведение при четириногите ни при,ятели, а именно - как те си гонят опашката. Това действие от тяхна страна може да бъде колкото забавно, толкова и притеснително в зависимост от възрастта на кучето и причините, по които го прави.
Гоненето на опашката е естествено явление при малките на хищниците. В дивата природа те могат да си позволят да си играят по този начи, защото, за разлика от плячката, има минимален шанс да бъдат нападнати по време на тази игра.
За домашните кучета това също е напълно нормално. Наблюдава се по-често при кученца, които са сами и няма с кой да споделят игрите си. Това е техния начин да се забавляват и да изразходват прииждащата в тази възраст енергия. Когато са много малки, те все още опознават както света около себе си, така и самите себе си и не винаги знаят, че опашката е част, прикрепена към тях. Приемат я по-скоро за бягаща играчка, която неуморно се опитват да хванат. Обръщайки се, забе;язват, че тя също ги преследва и това засилва интереса им.
Това поведение, обаче, се променя с течение на времето. Възрастното куче вече е наясно, че опашката не е играчка и спира да я гони. Ако все пак продължи, може да има различни причини за това - физическа болка, проблеми с гръбначния стълб и прешлените, може също да е на психична основа и проблемът да е неврологичен. Наличието на бълхи, паразити в организма, дисбаланс на допамин в тялото или анално възпаление също водят до гонене и хапане на опашката. Подобни проблеми при възрастните кучета не са често срещани, според проучвания, те засягат едва 2% от любимците ни.
Фактор за подтикване към такова поведение може да се окаже също прекалено малкото пространство, в което живее кучето, ако цял живот е завързано на каишка и свободата му е ограничена. Липсата на движение, от което кучето има жизнена нужда, съчетано със скуката и липсата на внимание, води до психични отклонения. В тези случаи кучето приема, че опашката е единствената му дружка, играе си с нея или пък е раздразнено от присъствоето й и я преследва. Понякога дори изпитва антипатия към нея, като се опитва да я отхапе и се получава вманиачаване, кучето спира действието, единствено, за да спи и да яде. Това също е рядко срещан, но много сериозен проблем, при който незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.
Това, разбира се, не означава, че ако възрастно куче гони опашката си от време на време, то е болно. Въпросът е да се случва рядко и за кратко. За някои породи дори е по-типично, отколкото задруги ( за някои териери, например).
Малките кученца спират тази гонитба на възраст от няколко месеца до годинка, когато съзреят достатъчно. А, ако все пак продъжат да го правят в напреднала възраст, трябва да се установи каква е причината за това. Може да бъде напълно безобидна, но и много опасна.

http://www.lubimci.bg/%D0%BE%D1%82%D0%B ... 1%82%D0%B5
http://nemskaovcharka.com

http://bsv.bg
Цитат

Назад към ЗДРАВЕ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron