Tyxo.bg counter Форум за любителите на немското овчарско куче • Виж темата - ХРАНЕНЕ НА НЕМСКАТА ОВЧАРКА ПРЕЗ РАЗЛИЧНИТЕ ЕТАПИ ОТ ЖИВОТА

ХРАНЕНЕ НА НЕМСКАТА ОВЧАРКА ПРЕЗ РАЗЛИЧНИТЕ ЕТАПИ ОТ ЖИВОТА


Мнения: 1008
Регистриран на: Сря Апр 02, 2008 8:57 am
Местоположение: Хасково
МнениеПубликувано на: Пет Окт 24, 2008 2:24 am
ХРАНЕНЕ НА НЕМСКАТА ОВЧАРКА ПРЕЗ РАЗЛИЧНИТЕ ЕТАПИ ОТ ЖИВОТА И


Популярността на НОК може да се обясни с нейната универсалност.Порода работна,спортна,охранителна или просто в ролята на добър приятел.Освен това лесно се приспособява към всякакви условия.Порода много издръжлива но и не по малко нуждаеща се от правилно хранене.НОК е едро куче(теглото на възрастен екземпляр е в нормите на 30-35 кг.) поради което не трябва да се храни като чихуахуа например.

ПЕРИОД НА РАСТЕЖ
В този си период кученцето НОК увеличава първоначалното си тегло до 80 пъти.Продължителноста му е от 15 до 18 месеца.Пикът на натрупването на маса е 4-тият месец.В идеалният вариант шестмесечното куче не би трябвало да тежи повече от 60% от теглото на възрастен екземпляр.Прекомерно калоричната храна се явява главната причина за наднорменото тегло и необичайно бързият растеж,което пък от своя страна води до неправилното формиране както на ставите така и на костите.Особенно се увеличава риска при екземпляри генетично предразположени към тазобедрена дисплазия.
За хармоничното развитие на кученцето е необходимо да намалим калоричноста на храната за сметка на пониниженото съдържание на мазнини което пък от своя страна ще ни позволи да не намалим твърде много обема на дневната дажба.При това нивото на протеина остава достатъчно високо.Към настоящият момент е доказано,че излишъка на протеини не оказва негативно влияниое при формирането на скелета.
Минералните добавки с високо съдържание на калций не са препоръчителни поради факта,че излишъкът на калций при малките от едрите породи води до нарушеното костно формиране: 2-3 чаени лъжички калциев карбонат добавени ежедневно към добре балансирана храна могат да доведат до тежки необратими последствия.

ВЪЗРАСТНО КУЧЕ
Енергийните потребности на немската овчарка са достатъчно големи като се има в предвид нейната подвижност и размери.Тези потребности рязко се различават в зависимост от условията и начинът на живот.Именно за това количеството храна на кучето трябва да е съобразена с тези фактори.
За да получи необходимите и калории и да не претовари своя стомах на овчарката и е необходима храна с висока степен(повече от 85%) на усвояемост.За да се намали еднократният обем на дневната дажба се препоръчва разделянето и на две части.
Трябва да се знае,че съотношението на теглото на стомашно чревния тракт спрямо общото тегло при възрастно НОК е почти два пъти по малко от това при дребните породи кучета.Стомахът може значително да променя своя обем: от 0.5л. в спокойно състояние до 7 литра след хранене.Тази му особеност често води до т.нар.превъртане на стомаха което често е с фатален край.Това "заболяване" се среща при немските овчарки четири пъти по често в сравнение с другите породи.Известно е че риска за превъртане на стомаха се увеличава с възраста,влияние оказва и теглото на кучето.Като предпазна мярка е препоръчително кучето да не се храни твърде бързо.

ПЕРИОД НА СТАРЕЕНЕ
Немската овчарка рядко доживява до 12 години.Затова започвайки от 6-тата година храненето трябва да е съобразено с процесите на стареене което в последствие би предотвратило редица проблеми.В тази възраст клетките на организма все по често са подложени на разрушителното въздействие на свободните радикали.Действието на тези агресивни молекули се явява част от процеса на стареене.За да избегнем преждевременото стареене и да неутрализираме свободните радикали е желателно храната да е с повишено съдържание на витамините "Е" и "С" които сами по себе си са природни антиоксиданти.
Първи признаци на стареенето често се явяват измененията в поведението на кучето.Понижената физическа активност води до спад в динамиката на стомашно чревния тракт.При повечето кучета в тази възрастова група се наблюдава намаление на апетита.Поради тази причина е необходимо да се подбере високо усвояема качествена храна с всички необходими вещества: протеини,мазнини,витамини,микроелементи.
КОЖАТА на немската овчарка се характеризира с активна секреция на мастните жлези.Често се появяват люспички които понякога водят до сериозни кожни заболявания.С напредването на възраста,този проблем следва тенденция на усложнения.За да се поддържа козината в добро състояние храната трябва да съдържа основните киселини,които обикновено се синтезират в организма на кучето.Предпочитан източник се явява соевото масло.През този период постепенно се влошават филтрационите способности на бъбреците и често се проявяват клиничните им признаци.Количеството на протеините в храната не е свързано с появата на бъбречната недостатъчност.Напротив,храна богата на протеини може да окаже благоприятен ефект върху здравето и продължителноста на живота на стареещото куче.До момента на проявяването на клиничните признаци на бъбречната недостатъчност не е необходимо да се преминава на облекчен режим на хранене.С цел да се забави влошаването дейноста на бъбреците е необходимо започвайки от шестата година на кучето постепенно да се намаля количеството на фосфора в храната.

ИЗВОДИ

1.За да се избегне заболяване на ставите е необходимо да се следят темповете на растеж на кученцето немска овчарка.За да се предотврати бързото натрупване на килограми е препоръчителна храна с ниско съдържание на мазнини.
2.Приемането на добавки съдържащи калций без препоръката на ветеринар може да доведе до необратими патологични последствия.Необходимо е да се изключат подобни добавки ако кучето се храни с балансирана храна.
3.Желателно е да се съобразим с възможностите на стомаха на немската овчарка.Необходимо е да избягваме излишното му претоварване.Препоръчително е да се храни на малки порции с концентрирана храна което ще намали до минимум възможноста за превъртане на стомаха.
4.За да се предотврати преждевременото стареене може да се добавят към храната натурални антиоксиданти(витамините "Е" и "С") също така да се намали съдържанието на фосфора
5.От шестата си година кучетата от едрите породи проявяват по голяма чувствителност спрямо външната среда.За да съхраним здравето на немската овчарка е необходимо да храним с апетитна,балансирана храна характеризираща се с високо качество на суровите съставки:млечни протеини,яйчен прах,рибено брашно и микроелементи в лесно усвояема форма.Такова хранене и регулярният ветеринарен контрол ще ви позволят да удължите максимално живота на вашия любимец
.

По материали на изследователски център Сент-Нолф(Франция)
източник(ру):http://www.gsd-online.ru/excelsior/nachiaushim.htm
П.С. Ако откриете грешки не стреляйте по преводача.Той просто толкова си може :headbonk:
Цитат
Аватар
Мнения: 9
Регистриран на: Сря Мар 11, 2009 10:32 am
Местоположение: София
МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2009 10:40 am
Много интересно! А какъв трябва да е процентът на мазнините в храната, за да се продотврати наднорменото тегло и бързият растеж?
Имам НОК на 4 месеца и го храня със супер премиум гранулирана храна, но забелязвам, че при различните марки процента на протеини и мазнини е също различен.
Цитат

Мнения: 399
Регистриран на: Вто Мар 18, 2008 8:33 pm
МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2009 6:23 pm
mora написа:Много интересно! А какъв трябва да е процентът на мазнините в храната, за да се продотврати наднорменото тегло и бързият растеж?
Имам НОК на 4 месеца и го храня със супер премиум гранулирана храна, но забелязвам, че при различните марки процента на протеини и мазнини е също различен.

Папитай развъдчика или човека от който си купила кученцито ,Той най-добре знае с какво го е хранил и как да продължи храненето и отгреждането на малкия хубавец :10x: моя съвет е да не сменяш често храната.Давай му протеин26% и мазнини16% суперпремиум :ok:
http://www.working-dog.eu/dogs-details/ ... oubenky-CS" onclick="window.open(this.href);return false;
htt
Цитат
Аватар
Мнения: 9
Регистриран на: Сря Мар 11, 2009 10:32 am
Местоположение: София
МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2009 6:41 pm
Благодаря. Точно в такива съотношения е храната, с която в момента храня.
Цитат
Аватар
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Мар 11, 2009 8:48 pm
Местоположение: Sweden , Göteborg
МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2009 9:17 pm
Добър ден на всички,
Първо бих искал да ви поздравя за много добрия и информативен форум !
От 10 дена имаме нов член в семейството, малкия Леонардо, и понеже съм начинаещ в отглеждането на кучета бих желал да се посъветвам първо с опитни в областта хора.
Когато пристигна у дома Лео тежеше 4,8 кг. и беше на 9 седмици. Доста хора казваха, че изглежда доста дребен и слаб за възрастта си. В момента, на 10 седмична възраст, тежи 5,8 кг. ,но все още в сравнение със своите връстници от същата порода изглежда дребен(визирам куче,което срещнахме на една разходка,беше на 12 седмици и тежеше 10 кг.).Та след тази среща започнаха съмненията ми дали ние не правим нещо грешно при храненето му. Храним Лео с храна препоръчана ни в зоомагазина(German Shepherd 30 Junior). Според оказанията куче от тази възраст би трябвало да приема по 300 гр. дневно,ние така и процедираме като сме разделили количеството храна на 3 пъти (сутрин в 6 , обед в 1 и вечер в 8 ) .Въпросът ми е дали някой от съфорумците има опит с точно тази марка хранителни продукти , какви са отзивите , правилно ли извършваме храненето и ако някой може да даде информация относно средното тегло на мъжките немски овчарки в различните периоди на развитие. Друго , което ме интересува, е дали е нормално кученцето при определени хранения да не яде въобще или да не си изяжда цялата храна и съответно как се процедира в тези случаи.
Благодаря предварително !
Поздрави
Цецо
Цитат
Аватар
Site Admin
Мнения: 785
Регистриран на: Нед Мар 16, 2008 3:08 pm
Местоположение: София
МнениеПубликувано на: Чет Мар 12, 2009 9:58 pm
tsetso написа:Добър ден на всички,
Първо бих искал да ви поздравя за много добрия и информативен форум !
От 10 дена имаме нов член в семейството, малкия Леонардо, и понеже съм начинаещ в отглеждането на кучета бих желал да се посъветвам първо с опитни в областта хора.
Когато пристигна у дома Лео тежеше 4,8 кг. и беше на 9 седмици. Доста хора казваха, че изглежда доста дребен и слаб за възрастта си. В момента, на 10 седмична възраст, тежи 5,8 кг. ,но все още в сравнение със своите връстници от същата порода изглежда дребен(визирам куче,което срещнахме на една разходка,беше на 12 седмици и тежеше 10 кг.).Та след тази среща започнаха съмненията ми дали ние не правим нещо грешно при храненето му. Храним Лео с храна препоръчана ни в зоомагазина(German Shepherd 30 Junior). Според оказанията куче от тази възраст би трябвало да приема по 300 гр. дневно,ние така и процедираме като сме разделили количеството храна на 3 пъти (сутрин в 6 , обед в 1 и вечер в 8 ) .Въпросът ми е дали някой от съфорумците има опит с точно тази марка хранителни продукти , какви са отзивите , правилно ли извършваме храненето и ако някой може да даде информация относно средното тегло на мъжките немски овчарки в различните периоди на развитие. Друго , което ме интересува, е дали е нормално кученцето при определени хранения да не яде въобще или да не си изяжда цялата храна и съответно как се процедира в тези случаи.
Благодаря предварително !
Поздрави
Цецо


Добре дошли :10x: ,
По принцип , има стандарти при растежа на кученцето за всеки период от неговото израстване , но то си е специфично за всяко кутре и не винаги се изразява по начина описан по дебелите книги , все пак искам да Ви задам няколко въпроса , които биха дали повече информация за малкия дивак :)

Каква е тази храна German Shepherd 30 Junior , в смисъл Royal Canin , Eukanuba, Proplan,Purina , Happy Dog и т.н. ... или наистина се казва така?
Колкото до това , че не винаги си изяжда храната , бих Ви попитал дали като му дадете да яде оставяте купата на разположение на малкия палавник ?
Давате ли му витамини , калции?
И не на последно място , кученцето как се чуства - живо ли е , играе ли , въобще има ли живец ?

Поздрави
http://nemskaovcharka.com

http://bsv.bg
Цитат
Аватар
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Мар 11, 2009 8:48 pm
Местоположение: Sweden , Göteborg
МнениеПубликувано на: Пет Мар 13, 2009 8:40 am
Здравйте и благодаря за бързия отклик!

Както споменах в предишния си пост, аз съм абсолютно начинаещ в отглеждането на кучета и затова явно не формулирам добре въпросите си, за което се извинявам.
German Shepherd 30 Junior е на фирмата Royal Canin.При закупуването на храната попитах продавача дали може да ми препоръча допълнителни добавки от рода на калций,витамини и т.н. , при което ми беше обяснено , че храната се предполага да съдържа всички необходими съставки за едно подрастващо куче и съответно добавки не са нужни.Затова и кучето ми не получава допълнително добавки. Относно храненето , бях гледал по едно предаване (The dog whisperer) , че ако кучето откаже да яде, храната трябва да се прибере и да се даде отново чак ,когато е време за следващото хранене.Аз така и правя, надявам се не е погрешно.
Що се отнася за това как кучето се чувства мога само да кажа, че "малкия дивак " е перфектно определение за него. Непрекъснато играе , много обича да ходи в гората ..... както и да ме хапе :)
Цитат
Аватар
Site Admin
Мнения: 785
Регистриран на: Нед Мар 16, 2008 3:08 pm
Местоположение: София
МнениеПубликувано на: Пет Мар 13, 2009 12:24 pm
В такъв случай щом кученцето е жизнено и здраво мисля , че всичко е наред :ok: и не би трябвало да се притеснявате излишно. И все пак аз не съм медицинско лице и ще звучи несериозно да давам диагнози и съвети, ако има някаква друга причина за притеснение , е добре да се обърнете към ветеринарен лекар .
Имате ли представа как се развиват другите кученца от кучилото?
http://nemskaovcharka.com

http://bsv.bg
Цитат
Аватар
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Мар 11, 2009 8:48 pm
Местоположение: Sweden , Göteborg
МнениеПубликувано на: Съб Мар 14, 2009 12:02 am
За съжаление другите кученца не знаем как вървят.Когато взимахме нашето се поинтересувахме дали някой от другите собственици живее в или около Гьотеборг с цел да срещаме кучетата понякога,но за съжаление нямаше такъв.
На 20-ти сме на ветеринар и тогава ще отегчавам него с въпросите се ивместо вас :)
Благодаря още веднъж за отделеното внимание!
Цитат
Аватар
Site Admin
Мнения: 785
Регистриран на: Нед Мар 16, 2008 3:08 pm
Местоположение: София
МнениеПубликувано на: Съб Мар 14, 2009 12:16 am
tsetso написа:За съжаление другите кученца не знаем как вървят.Когато взимахме нашето се поинтересувахме дали някой от другите собственици живее в или около Гьотеборг с цел да срещаме кучетата понякога,но за съжаление нямаше такъв.
На 20-ти сме на ветеринар и тогава ще отегчавам него с въпросите се ивместо вас :)
Благодаря още веднъж за отделеното внимание!Не отегчавате никого , напротив . Форума е именно за това - да получаваме информация ;)
Може да попитате дали е добре да се направи изследване за съотношението Калции-Фосфор , но предполагам , че всичко е наред щом кученцето има живец, и всички притеснения са наистина излишни :N1:
http://nemskaovcharka.com

http://bsv.bg
Цитат
Следваща

Назад към ЗДРАВЕ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron