Страница 1 от 1

Нови строги правила за домашните кучета

МнениеПубликувано на: Нед Апр 10, 2011 9:12 am
от Admin
Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3735791

"Гратисен период от една година ще имат всички собственици на кучета в София, за да поставят чип на животните, гласят подготвяните текстове в наредбата за домашните животни Гратисен период от една година ще имат всички собственици на кучета в Столичната община, за да поставят чип на животните си. "

Това гласят подготвените от комисията по околна среда на Столичния общински съвет (СОС) текстове в Наредбата за домашните животни.

Очаква се тя да бъде обсъдена и гласувана от СОС заедно с програмата за овладяване на популацията от бездомни животни, уточни пред БТА председателят на комисията Лорита Радева.

Наредбата ще замести приетия преди осем години подобен документ, като този път общината и съветниците залагат на стимулирането на кастрацията на домашните кучета.

Собствениците им ще бъдат освободени от заплащане на годишната такса, която сега е 24 лева.

От плащането на тази сума ще са освободени и кучетата водачи, служебните кучета, използваните от БЧК кучета и ловните кучета, но за тях собственикът трябва да притежава заверен за годината ловен билет. още по темата

За първата година след регистрирането и чипирането на домашното куче собственикът също ще е освободен от плащане на такса.

Притежателите ще се задължат при навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на животно над тази възраст да го регистрират при ветеринарен лекар, който ще му поставя инжектируем транспондер (чип).

Всички останали собственици с кучета над тази възраст трябва да им поставят чип в едногодишен срок след влизането на наредбата в сила.

Глобата за неизвършена регистрация ще е 50 лева,

а при повторно нарушение - 200 лева. Не е необходима нова регистрация за кучетата компаньони, които са с издадена вече здравна книжка.

При декларирането им в данъчните служби по местоживеене собствениците трябва да вписват шест деветки на позицията за идентификационен код.

Собствениците на кучета ще трябва да уведомяват данъчната служба по местоживеене при промяна на адреса, на собствеността или смъртта на любимците им.

Всеки месец ветеринарните лекари ще изпращат до общината данните за всяко регистрирано куче. Тя ще използва базата данни от националния електронен регистър на Българската агенция за безопасност на храните, а освен това ще създаде и собствен регистър за кучетата на територията й.

Текстовете от наредбата регламентират и начините за придобиване на кучето. Придобиване на животното от лица под 18-годишна възраст може да става единствено с нотариално заверена декларация от родител или настойник.

Максимум 1/10 от зелената площ в районите на столицата

може да бъде определена за разхождане на кучета. Средствата за обособяването и благоустройването й може да идват и от таксата "куче".

Пари от нея ще се използват и за овладяване на популацията от бездомни кучета на територията на общината, както и за изграждане на нови приюти и кастрационни центрове.

С новата наредба ще бъде забранено отглеждането на кучета на открити тераси, балкони, в общите части и прилежащите територии на сградите в режим на етажна собственост и в мазета на сгради.

Наредбата изисква от собствениците да избягват нежеланото размножаване на животните, като начините за това са два - чрез изолирането им през размножителния период или чрез кастрация.

В случаите, когато хората не са в състояние да отглеждат новородените животни или да ги предоставят на нови собственици, те трябва да бъдат настанени в приют, а собственикът им задължително да кастрира своето куче.

Допълнителна такса от 300 лева ще трябва да заплащат

собствениците - освен годишната такса "куче", ако ги използват за развъждане. От тези пари съгласно Закона за защита на животните са освободени развъдници и членове на киноложки клубове, кучета, предназначени за водачи на слепи хора, кучетата на БЧК и на ПСС.

Съгласно новата наредба притежателите на кучета ще са задължени да предотвратяват всяка проява на необоснована агресия от страна на животните им, която би застрашила живота или здравето на хора и други животни.

Собственикът не може да използва животното и за комерсиални цели.

При проверка той е длъжен да предоставя паспорта на кучето или копие от него, документ за платена такса, ловен билет, ако животното е ловно куче.

Не на последно място собственикът е длъжен да почиства, след като кучето му се изходи. Глобите за пренебрегване на това задължение ще са 20 лева за първо и 200 лева за повторно нарушение.

Забранява се разхождането на кучета в дворовете на детски градини,

ясли, училища, здравни заведения, детски площадки, както и в градските паркове и градини. Преминаването на животните през градинките и парковете, които не са определени за разходка, както и на останалите обществени места може да става единствено на повод с дължина не повече от 1,5 м, а при животните с тегло над 10 кг - с намордник, като той няма да е задължителен за животните, чийто здравен статус не го позволява.

От поставянето на намордник са освободени и кучетата водачи, както и животните, които са пуснати на местата, определени за разходката им.

При пътуване в градски транспорт кучето трябва да е с чип, повод, намордник, а собственикът му да представя документ за платена такса "куче".

Децата до 14 години не могат да разхождат кучета от едри породи на обществени места без писмено съгласие от техните родители. При регистриран подаден писмен сигнал за случай на нападение от домашно куче с известен собственик и адрес на отглеждане срещу човек или друго животно, ще се извършва проверка на място от представител на Столичния инспекторат, общинската полиция и неправителствена организация за защита на животните.

При нанесени от животното телесни повреди,

проверяващите органи изготвят протокол, а при необходимост се изискват медицинско свидетелство и свидетелски показания.

Глобата за собственик ще е от 1000 до 2000 лева, освен ако за извършеното нарушение не се предвижда друго наказание.

Освен това кучето ще се изземва, като по избор на собственика то ще се настанява в общински или в частен приют. Разходите за престоя му ще са за сметка напритежателя.

При подаден писмен сигнал за нападение от домашно куче на собственик с неизвестен адрес, ще се търси съдействие от областната дирекция за безопасност на храните и съответното районно управление на полицията.

Re: Нови строги правила за домашните кучета

МнениеПубликувано на: Вто Апр 12, 2011 5:42 pm
от aminkov
Нали се преборихме с корупцията и останалите належащи проблеми от ежедневието, та започнахме да следим къде се изхождат кучетата, и дали бива почистено след тях.

Re: Нови строги правила за домашните кучета

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 05, 2011 11:44 am
от draganova
Всичко е много хубаво, но аз се сблъскам със следният проблем... Наложи ми се за 1 месец да си гледам НОКА във гр. Велико Търново и се оказа, че няма къде да се разхождаме.. Приятели ми се оплакаха, че качват кучетата си в колите и ходят извън града всеки ден, на разходка.. Това е ненормална работа!! Може ли всеки да разполага с кола, за да спази наредбите! Забраната се отнася за всички паркове, училища, детски градини .. само на стадиона не съм ходила да видя дали и там има знак!!!!! Аз обикновенно го разхождам вечер късно, когато няма хора , но се оказа и че след 21,00 пак може да ме глобят!!!!! Питам се, дали общината се замисли, че трябва все пак да има и алеи за питомниците ни в града..., а не в извън населеното място! Това е някакво безумие! Но все пак ни вземат парите за данъка...да не говорим и за паспорти, нашийници, поводи, ваксини, чипове и др. , които всеки собственик е длъжен да има! Това добре - но не може само да искат , а насреща на няма никъкви условия за нормален живот на любимците ни!
Дано не съм обидила някой, но в момента съм страшно ядосана.

И ето, как община Елена си решава проблемите с популацията на бездомните кучета! Вярно е, че имаше доста по центъра на град Елена ( макар, че бяха ваксинирани и обезпаразитени) и аз като повечето млади хора се възмущавахме, че не представляват добра гледка за гостите на града. И ето решението ..
Минава време и идвайки си забелязвам , че просто кучетата са изчезнали от улиците! Не можех да повярвам.. Отивам да си взема храна за НОКА и ветеринарката ми казва да внимавам къде го разхождам...защото има много натровени домашни любимци, някои от които вече ги няма .. Изтръпнах!!

Решението: разхвърлена отрова по улиците и зелените площи на града ....познайте по нареждане на кого ?

Преди два дни след 2 неуспешни опита беше отровено и нашето ловджийско куче Берта, която току що беше станала на 1,3 месеца....Не можа да оцелее до ловният сезон!!!!
Ама нали покрай сухото , гори и мокрото!!!!!!!!!!!

ТОВА Е!
:rev:

P9112043.JPG
(250.56 KiB) 336 пъти

Re: Нови строги правила за домашните кучета

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 05, 2011 5:31 pm
от guergo
По нареждане на кого е разхвърляна отровата?